O «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ» (σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), ιδρύθηκε το 1957 στην Αθήνα και είναι το μόνο σωματείο στο οποίο ως μέλη του εγγράφονται - άνδρες και γυναίκες - όσοι έχουν δεσμούς (γέννηση, σπουδές-διαμονή κ.λπ.) με την Θεσσαλονίκη μας και την ευρύτερη περιοχή. ’λλο, όμοιο σωματείο δεν υπάρχει! Στους σκοπούς του περιλαμβάνεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του και η προσφορά και συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων είναι ένα σωματείο που σκοπό δεν έχει μόνο το να κρατάει ζεστό το φως της ιδιαίτερης πατρίδας μας στις καρδιές μας, αλλά και να συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας και όχι μόνο.

Στα 50 και πλέον χρόνια της μέχρι τώρα ζωής του, ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων έχει να επιδείξει πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το έργο αυτό, καθώς μέσω της διοργάνωσης της εκδήλωσης «ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ» - αλλά όχι μόνον - έχουμε βοηθήσει πολλά Ιδρύματα και Σωματεία της Θεσσαλονίκης όπως (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) το Πρόγραμμα «ΙΘΑΚΗ» του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στη Σίνδο και αυτό της Θεραπευτικής Κοινότητας Τοξικομανών στις Καρτερές Δορκάδας, που ανήκει στο  Ψυχιατρικό  Νοσοκομείο  Θεσσαλονίκης, το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» της Θεσσαλονίκης, τη Μονάδα Απεξάρτησης Εφήβων Αλκοολικών του Περιπτέρου «18 ΑΝΩ», τον Σύλλογο Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «ΣΤΟΡΓΗ» και το «ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» της Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» και το Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» για την ανάπλαση της Γ’ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το Σωματείο MDA – HELLAS, για την φροντίδα των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις και ειδικότερα για την Μονάδα Παιδιών του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης κ.λπ. Ακόμη είμαστε ανάδοχοι, δια της ACTION AID, δυο παιδιών από την Αφρική, ενός αγοριού από την Γκάνα και ενός κοριτσιού από την Αιθιοπία. Εδώ σημειώνουμε ότι προσφέραμε, επίσης και υλική και ψυχική υποστήριξη σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας που βρέθηκαν σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους, όπως π.χ. τις οικογένειες Πολυκανδριώτη και Σωτηροπούλου (θύματα του καταστροφικού σεισμού της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 στην Αθήνα) και βραβεύσαμε παιδιά από το «ΠΑΠΑΦΕΙΟ» Ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα ο Σύνδεσμός μας κατόρθωσε να χρηματοδοτήσει στην μακρινή Τανζανία (όπου αγωνίζεται ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος) το άνοιγμα πηγαδιών για την παροχή νερού σε 3.000 ψυχές!!!

Εκτός, όμως, από το καθαρά φιλανθρωπικό μας έργο, με τον Σύνδεσμό μας, συμμετέχοντας στα πνευματικά δρώμενα της πατρίδας μας, έχουμε οργανώσει πάμπολλες παρουσιάσεις βιβλίων, έχουμε πραγματοποιήσει πολιτιστικές εξορμήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κ.λπ.) και έχουμε πραγματοποιήσει πολλές και αξιόλογες εκδόσεις όπως (ενδεικτικά αναφέρουμε τις δύο τελευταίες) το «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΜΝΟΛΟΓΙΟ» και το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Η, μηνιαίας έκδοσης, εφημερίδα μας, «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΦΩΝΗ», μεταφέρει την αγάπη μας στα μέλη και στους φίλους μας, με αναφορές στα δρώμενα του Συνδέσμου μας και όχι μόνο και κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων που δεν έχουν την τύχη να ζουν στη Θεσσαλονίκη, για την πατρίδα μας. Αξίζει να προσθέσουμε ότι ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ» της Αθήνας, με την αποφασιστική παρέμβαση του βοήθησε στην διάσωση της Έδρας της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Παγκόσμιων Σπουδών της Τασκένδης στο Ουζμπεκιστάν, ενέργεια για την οποία δεχθήκαμε εγγράφως, τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων έχει πραγματοποιήσει, επίσης, εκδηλώσεις που έχουν στόχο την προβολή (και γιατί όχι και την αξιοποίηση) των θησαυρών της πατρίδας μας, όπως π.χ. την εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα και τον Παύλο Μελά και, πρόσφατα, την εκδήλωση για την προβολή των Μνημείων της Θεσσαλονίκης, που χαρακτηρίστηκαν από την UNESCO «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», μια εκδήλωση που έγινε και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και  εκθειάστηκε όσο λίγες του είδους της.

Η εκδήλωσή μας, τέλος, «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός και είναι ένα σοβαρό αφιέρωμα στην ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την προσφορά στην οικονομία της Πατρίδας μας, των Θεσσαλονικέων επιχειρηματιών, δύο από τους οποίους  -ένας άνδρας και μία γυναίκα- βραβεύονται κάθε φορά για την προσφορά τους όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και στην Κοινωνία μας γενικότερα με έργα μοναδικά που χαρακτηρίζουν την ευαισθησία τους στον συνάνθρωπο.

Όπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς από τα παραπάνω (που είναι ένα μικρό δείγμα των δράσεων του Συνδέσμου μας), ο Σύνδεσμος των Θεσσαλονικέων της Αθήνας δεν είναι ένα σωματείο που στόχο έχει να «περνούν καλά» (παρεμπιπτόντως, και αυτό το κατορθώνουμε με τις συγκεντρώσεις μας τις Τετάρτες στο εντευκτήριό μας) τα μέλη και οι φίλοι μας, αλλά να έχουμε μια ουσιαστική συμβολή στα κοινωνικά και όχι μόνο δρώμενα τόσο της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Θεσσαλονίκης, όσο και της δεύτερης πατρίδας μας της Αθήνας.

Επειδή, όμως τίποτε δεν γίνεται χωρίς την αγάπη και την συμπαράσταση αυτών που πιστεύουν στην συμμετοχή και δεν μένουν απαθείς, ελάτε κοντά μας, στηρίξτε και εσείς το έργο μας, με την ενεργή σας συμμετοχή.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή επιπλέον πληροφορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα της Γραμματείας του Συνδέσμου μας  2108222920 & 2108222498(καθημερινά,  εκτός  Σαββάτου και Κυριακής  10:00 – 14:00).

 

Φιλικά,

Tο Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ συνεχίζει το Κοινωφελές Έργο του,

όπως συνεχίζονται και οι ποικίλες εκδηλώσεις στις οποίες η συμμετοχής σας είναι απαραίτητη για τη συνέχιση αυτού του έργου.

Σύνδεσμος δυνατός, δραστήριος και ζωντανός, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει δίχως την ενεργή συμμετοχή όλων μας.