ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Για την Θεσσαλονίκη έχουν γραφεί πολλά και ενδιαφέροντα. Και θα υπάρχουν πάντα εραστές και φωτισμένοι που μαγεμένοι από αυτή την ιδιαίτερη γοητεία της πόλης μας θα γράφουν για αυτήν, θα καταθέτουν την ψυχή και τις γνώσεις τους.

Τούτη όμως την φορά ο γνωστός καθηγητής και τέως Πρύτανης Γιάννης Χολέβας τόλμησε και πέτυχε – με την μοναδική ικανότητα γραφής που τον διακρίνει σε όλα τα έργα του – να συνδέσει, να αξιολογήσει και να τιθασεύσει σε μια και μόνη έκδοση  όλον   τον  θησαυρό  που  περιβάλλει,   αλλά  και  συγχρόνως αναδεικνύει την Θεσσαλονίκη.

Το «Θεσσαλονίκης Υμνολόγιο» είναι συλλεκτικό έργο για το οποίο εμείς οι Θεσσαλονικείς τιμούμε και ευχαριστούμε τον δημιουργό του, τον κ. Γιάννη Χολέβα και είμαστε υπερήφανοι που η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του «Συνδέσμου Θεσσαλονικέων» της Αθήνας.

 Ευχαριστούμε το αγαπητό Μέλος και Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου μας για το έργο που μας χάρισε.

Η Πρόεδρος

Εριέττα Καραγιάννη – Χαμηλοθώρη

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

«Θεσσαλονίκης  Υμνολόγιο».  Αυτήν  την  έκδοση,  με  αυτό  τον  τίτλο  και  το  αντίστοιχο περιεχόμενο, σκεφθήκαμε να κάνουμε, για τον πανηγυρικό Εορτασμό – μαζί  με άλλες εκδηλώσεις – των 50 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων της Αθήνας.

Εραστές φλογεροί της υπέροχης γενέτειράς μας και αθεράπευτοι νοσταλγοί της ανυπέρβλητης γοητείας της, την έχουμε κλεισμένη πάντα στην ψυχή μας και ο νους μας και η λατρεία μας, είναι διαρκώς στραμμένη προς αυτή.

Την έκδοση αυτού του «Υμνολογίου» ανέλαβε πρόθυμα να χρηματοδοτήσει ο Δήμος Θεσσαλονικέων και γι’ αυτό ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, τον ’ξιο   και   Λαοφιλή   Δήμαρχο   κ.  ΒΑΣΙΛΗ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ, τον Εξαίρετο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  κ. ΣΩΤΗΡΗ  ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟ και όλα τα αγαπητά Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την επιλογή των κειμένων του Υμνολογίου και το ευχαριστώ θερμότατα.  

Το  ευχαριστώ ακόμα, γιατί μου έδωσε την μεγάλη χαρά να διαβάσω ένα μεγάλο αριθμό εντύπων που αναφέρονται   στην  Πόλη  μας.

Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω τους αδελφικούς φίλους και συντοπίτες, αδελφούς Νικόλαο, Ηλία και Ορφέα ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥΣ, που με εφοδίασαν με πολλά από τα βιβλία που χρησιμοποίησα ως πηγές.

Φυσικά, εκτός από τα κείμενα που επέλεξα, υπάρχουν και άλλα πολλά που αποτελούν ή περιλαμβάνουν ύμνους  για  την  Θεσσαλονίκη μας, αλλά ήμουν υποχρεωμένος να σεβαστώ ορισμένα πλαίσια.

Η επιλογή έγινε από κείμενα δημοσιευμένα σε βιβλία ( τα πλείστα ) ή περιοδικά και ανήκουν σε άξιους και έγκυρους συγγραφείς. Δεν μπόρεσα να ζητήσω από όλους την άδεια για την μεταδημοσίευση αλλά, πρώτον, για κάθε κείμενο αναφέρεται ο δημιουργός και το έντυπο από όπου το διάλεξα  και  δεύτερον,  επειδή  με  τα  κείμενα αυτά προβάλλεται η αγαπημένη μας Πόλη – και μόνο αυτή – πιστεύω ότι, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να συμβάλλει σ’ αυτό. ’λλωστε, ούτε ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων Αθηνών ούτε εγώ προσωπικά, αποβλέπουμε σε οποιοδήποτε υλικό συμφέρον.

Πάντως, προς όλους τους ποιητές, πεζογράφους, ιστορικούς και λοιπούς, των οποίων κείμενα χρησιμοποιώ, στους μεν θανόντες εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μου στην μνήμη και το έργο τους, στους δε επιζώντες απευθύνω τις  θερμότατες ευχαριστίες μου και τα συγχαρητήριά μου, για τα υπέροχα πνευματικά τους έργα.

Το «Θεσσαλονίκης Υμνολόγιο», στο οποίο την μικρότερη συμμετοχή έχει ο υπογράφων, ο ίδιος έχει την ευθύνη των επιλογών.

Η διαίρεση της ύλης γίνεται σε 4 μέρη :

Στο 1ο μέρος, αναφέρονται χαρακτηρισμοί ορισμένων προσωπικοτήτων για την Θεσσαλονίκη μας.

Το  2ο  μέρος, περιλαμβάνει γνωστά ποιήματα και τραγούδια που είναι αφιερωμένα στην πόλη μας.

Στο  3ο  μέρος, καταχωρίζονται αποσπάσματα πεζών κειμένων που υμνούν την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Στο  4ο  μέρος, αναφέρονται μερικά ιστορικά στοιχεία ( από τα πάμπολλα που υπάρχουν ) τα οποία συνιστούν έμμεσα, ύμνο για την Γενέτειρά μας.

Και στο τέλος παρατίθεται η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε, με αναφορά των δημιουργών και των έργων τους από τα οποία έγιναν οι επιλογές των αποσπασμάτων.

Στην τεχνική κατανομή και εμφάνιση των κειμένων είχα την καλύτερη βοήθεια του φίλου Γεν. Γραμματέα του Συνδέσμου μας κ. ΙΑΣΟΝΑ  ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

Εύχομαι και ελπίζω το «Θεσσαλονίκης Υμνολόγιο», να εκτιμηθεί και να διαβαστεί από Θεσσαλονικείς, τόσο από εκείνους που έχουν την τύχη να ζουν στην Μοναδική Πόλη μας, όσο κι’ από όσους ζουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις του εσωτερικού, αλλά κι’ από αυτούς που ζουν σε ξένους τόπους. Είμαι βέβαιος ότι θα νιώσουν έντονη συγκίνηση και περηφάνεια για την ωραία Πόλη, απ’ όπου έχουν την τιμή να κατάγονται.

Π. ΨΥΧΙΚΟ     2 / 2 / 2007

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΟΛΕΒΑΣ

Καθηγητής  Δρ. Γιάννης Κ. Χολέβας

 τ. Πρύτανης  Α Β Σ Π  ( Πανεπιστημίου Πειραιώς )

τ. Καθηγητής  και  Πρυτανεύων  της  Α.Β.Σ.Θ. 

( Πανεπιστημίου  Μακεδονίας  Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών )

“ Κριτικός Αναγνώστης ” Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου 1998 ( Διοίκηση Επιχειρήσεων )

Βραβεία Ακαδημίας Αθηνών 1989 και 1996

 

 

Σημείωση:

Το «Θεσσαλονίκης Υμνολόγιο» εκδόθηκε από τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ το 2007. Η επιλογή των κειμένων είναι του Επ. Προέδρου του Συνδέσμου Δρ. Γιάννη Χολέβα, η επιμέλεια της έκδοσης του Γεν. Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Ιάσονα Καραγεωργόπουλου και η επιμέλεια της σύνταξης της ύλης του κ. Δημητρίου Θ. Κατσάνου. Την έκδοση κοσμούν εικαστικές δημιουργίες των Κώστα Γούναρη, Λεωνίδα Ζησιάδη, Νίκης Καμπά, ’ννας Κωφού,Τόλη Λεμπέση, Χρήστου Λεφάκη. Την χρηματοδότηση της έκδοσης αυτού του έργου πρόθυμα ανέλαβαν ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και το ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.