4/4/2015

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων της Αθήνας πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στα Καλάβρυτα, την πόλη (χωριό τότε) που είναι άρρηκτα δεμένη τόσο με την παλαιότερη όσο και με την νεώτερη ιστορία μας.

Πρώτος σταθμός μας ήταν η  Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα μοναδικής αξίας ιερά κειμήλια και να αγναντέψουμε το φαράγγι και την κοιλάδα του Βουραϊκού από ύψος 934 μέτρων!

Στη συνέχεια, η επόμενη στάση μας ήταν το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου τριγυρίζοντας στους χώρους του, βρισκόμενοι κάτω από τον πλάτανο που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το Λάβαρο της Επανάστασης (το είδαμε μέσα στη προστατευτική γυάλα του στο μουσείο της Μονής) και θαυμάζοντας το Ηρώο νοιώσαμε λίγο…εκεί και πήραμε λίγο κουράγιο για…τώρα. Αυτοί τα κατάφεραν, εμείς γιατί όχι;

Και στον τόπο εκτέλεσης από τους γερμανούς το 1943 όλων των πάνω από 14 χρόνων καλαβρυτινών ανδρών πήγαμε και στο δημοτικό σχολείο όπου είχαν κλείσει τα γυναικόπαιδα οι γερμανοί πήγαμε και συμπερασματικά, στο τέλος της ημέρας, αποφασίσαμε ότι καλά κάναμε και ότι άξιζε το ταξίδι μας!

 

Στην είσοδο της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου με το ψηφιδωτό της Παναγίας πίσω μας.

 

'Εξω από το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Κάτω από τον πλάτανο, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στις 25 Μαρτίου 1821 ύψωσε το λάβαρο και κήρυξε την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση.