Ο “ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ” που αναβιώθηκε το 1997 έχει κύριο σκοπό του την οικονομική ενίσχυση ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης, αλλά θεσπίσθηκε καί σαν το γεγονός της χρονιάς στην Αθηναϊκή κοινωνία που βλέπει ότι στη Θεσσαλονίκη το πνεύμα της αλληλεγγύης είναι ζωντανό.

Η παρεμβατική Δράση του Συνδέσμου συνεχίστηκε με την ευκαιρία του Χορού των Χρυσανθέμων για το 2001 & το 2002.

Μέχρι σήμερα με την συμπαράσταση, κυρίως της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε και τη δυνατότητα που επιτρέπει το Καταστατικό του Συνδέσμουεπιχορηγήσαμε:

  • Με χρηματικό ποσό 2.190.000 δρχ. το πρόγραμμα “ΙΘΑΚΗ” του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.
  • Με χρηματικό ποσό 2.000.000 δρχ. τη Θεραπευτική Κοινότητα Τοξικομανών που λειτουργεί στις Καρτερές Δορκάδας και ανήκει στοΨυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
  • Με χρηματικό ποσό 3.000.000 δρχ. ενισχύσαμε οικονομικά τις δύο, κατά κοινή ομολογία βαρύτερα πληγείσες οικογένειες, του καταστροφικού σεισμού της 7/9/1999, τις οικογένειες Πολυκανδριώτη και Σωτηροπούλου.

Δεν θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε ένα μακρύ κατάλογο οικονομικών ενισχύσεων προς αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, την αξιοπρέπειά τους, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους.

Σας τονίζουμε όμως την Πράξη Αναδοχής, δια του προγράμματος “ACTIONAID”, του Bashiru Seidu από την Γκάνα (κωδικός FS 512119)και της Jilo Elema Sora από την Αιθιοπία (κωδικός PV 502391), και την Δημόσια Βράβευση με Τιμητικό Δίπλωμα και χρηματικό ποσό εκ 50.000 δρχ. στο κάθε παιδί της οικογένειας Προκοπίου, τρόφιμους του Παπαφείου Ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης, γιατί παρέδωσαν στην Αστυνομία ποσό 110.000 δρχ., χρήματα που βρήκαν στο δρόμο.

ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ” 2001

Ο “ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ” του 2001 έδωσε την ευκαιρία στο Διοικητικό Συμβούλιο και εβράβευσε δυο Θεσσαλονικείς που έχουν διακριθεί για το μέχρι σήμερα έργο τους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Τους απενεμήθη Τιμητικό Δίπλωμα και η “ΑΡΓΥΡΑ ΣΦΡΑΓΙΔΑ” του Συνδέσμου ως Μετάλλιο, για την επιστημονική τους προσφορά και την κοινωνική τους δράση.

Οι Τιμηθέντες Θεσσαλονικείς από το Σύνδεσμο είναι:

ο κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΦΟΣ πρώην Πρεσβευτής – Βαλκανιολόγος   &

ο κ. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Καθηγητής Νευροχειρουργικής.

Το συνολικό ποσό της Εκδήλωσης αυτής, με το οποίο επιχορηγήσαμε τη Μονάδα Απεξάρτησης Εφήβων Αλκοολικών του Περιπτέρου 18 ’νω, έφθασε τα 4.000.000 δραχμές. Ποσό για το οποίο οι ευχαριστίες των υπεύθυνων της Μονάδας αλλά και των ίδιων των παιδιών που βιώνουν το πρόβλημα, διαχέονται όχι μόνο στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και σ’ όλα τα Μέλη του Συνδέσμου.

Αποφασιστική και η παρέμβαση του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων για τη διάσωση της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Παγκόσμιων Σπουδών της Τασκένδης, στο Ουζμπεκιστάν, όπου εξήντα δύο Ουζμπέκοι φοιτητές διδάσκονται ως “Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως” την Ελληνική Γλώσσα.

Η Έδρα κινδύνευε να κλείσει λόγω αδυναμίας καταβολής από την Κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν στον διδάσκοντα καθηγητή του Πανεπιστημίου, του μηνιαίου του μισθού ...

Ο Σύνδεσμος προκατέβαλλε τους μισθούς δυο χρόνων, αποστέλλοντας το σχετικό ποσό στην Τασκένδη, και τα μαθήματα σήμερα συνεχίζονται κανονικά.

Η παρέμβαση αυτή συμπίπτει και με την επιθυμία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου για ναστηριγχθούν πάση θυσία, Έδρες Νεοελληνικής Γλώσσας στα διάφορα Πανεπιστήμια όπου γής.

***

ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ” 2002

Για μια ακόμα χρονιά ο “ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ”  της 12ης Δεκεμβρίου του 2002, που και πάλι φέτος είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα και σκοπό, είχε μεγάλη επιτυχία. Τη μεγαλύτερη μάλιστα από κάθε άλλη χρονιά, κατά κοινή ομολογία όλων όσων παρευρέθησαν.

Ήταν δε μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς, όταν τη βραδιά του Χορού, υποδεχθήκαμε τους Θεσσαλονικείς που για το σκοπό αυτό ήρθαν από τη γενέτειρά μας.

Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

Θετική εντύπωση προκάλεσε ο θερμός χαιρετισμός του Γενικού Προξένου της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν κ. Tursunov, που γεμάτος συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο, παρουσία Μελών της Κυβέρνησης, Βουλευτών και εκλεκτών μελών της κοινωνίας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την ουσιαστική και πολιτιστική προσφορά του Συνδέσμου, στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης και εξέφρασε την επιθυμία Αδελφοποίησης της Σαμαρκάνδης του Ουζμπεκιστάν και της Θεσσαλονίκης. 

Ήδη ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων έχει κάνει τα απαραίτητα πρώτα διαβήματα στη Δημοτική Αρχή της Θεσσαλονίκης.

Τον Γενικό Πρόξενο συνόδευαν και δυο κυρίες – Αντιδήμαρχοι και Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Τασκένδης, που ήρθαν από την χώρα τους για το σκοπό αυτό, προσκομίζοντας πολλά δώρα, ανάμεσά τους έναν ζωγραφικό πίνακα – ελαιογραφία Ουζμπέκου Καλλιτέχνη με θέμα την Γέφυρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι δύο κυρίες παρέμειναν λίγες ημέρες στην Αθήνα, φιλοξενούμενες της Προέδρου, κ. Τσαρούχα, γνωρίζοντας έτσι από κοντά Μνημεία της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού, για τον οποίο τόσα έχουν διαβάσει.

Με την ευκαιρία του ΧΟΡΟΥ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ 2002 το Διοικητικό Συμβούλιο εβράβευσε, και πάλι φέτος, δυο Θεσσαλονικείς που έχουν διακριθεί για το μέχρι σήμερα έργο τους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Τους απενεμήθη Τιμητικό Δίπλωμα και η “ΑΡΓΥΡΑ ΣΦΡΑΓΙΔΑ” του Συνδέσμου ως Μετάλλιο, για την επιστημονική τους προσφορά και την κοινωνική τους δράση.

Οι Τιμηθέντες Θεσσαλονικείς από το Σύνδεσμο είναι:

ο κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ Καθηγητής Αρχαιολογίας   &

ο κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΛΑΣ Καθηγητής Καρδιολογίας.

Σας γνωρίζουμε ότι φέτος το χρηματικό ποσό με το οποίο ο Σύνδεσμος οικονομικά ενίσχυσε τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ της Θεσσαλονίκης “ΣΤΟΡΓΗ”, μετά την αφαίρεση των εξόδων της Εκδήλωσης, είναι 7.085,00 Ε. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και Επιταγή ύψους 1.500,00 Ε την οποία κατέθεσε Μέλος του Συνδέσμου, το οποίο επιθυμεί να κρατηθεί η ανωνυμία του.

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί και η κατάθεση μιας ακόμα Επιταγής ποσού 5.000,00 Ε, για τις δαπάνες τηςΕκδήλωσης, από Μέλος του Συνδέσμου που και αυτό όμως, θέλει να κρατηθεί η ανωνυμία του.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους όσους συμπαραστάθηκαν στην προσπάθεια αυτής της μεγάλης επιτυχίας του Συνδέσμου. 

***

A Φ Ι Ε Ρ Ω Μ Α 

ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ” 2004

Ο Χορός μας "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝΩΝ", της 6ης Φεβρουαρίου, στο Ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", που οργανώθηκε με τη βοήθεια του αγαπητού μας Δημητρίου Κατσάνου, άφησε εποχή στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα σε σημείο που όλοι να μας ρωτούν άν θα τον επαναλάβουμε στην Αθήνα ή αν θα αναλάβουμε να τον οργανώσουμε και στη Θεσσαλονίκη. Οι αίθουσες της Μεγάλης Βρετανίας ήταν κατάφωτες, τα τραπέζια στολισμένα με ανεμώνες από τον Ανθοπωλείο “Δρομολούλουδα”, οι γιγαντοοθόνες έδειχναν συνέχεια φωτογραφίες από πολαιούς Χορούς των Ανεμώνων, το κρασί που μας είχε προσφέρει η Εταιρία Μπουτάρης έρεε άφθονο, η ορχήστρα που μας είχε παραχωρήσει το Ξενοδοχείο Καψής Θεσσαλονίκης έπαιζε πολύ ωραία κομάτια και στη συνέχεια ο DJ που μαζί με όλες τις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις οργάνωσε ο Κώστας Μπερλής άναψαν το μεγάλο κέφι.

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου ήταν η παρουσιάστρια της βραδυάς που άνοιξε με την προσφορά μιάς ανθοδέσμης ανεμώνων από την Πρόεδρό μας κ. Καίτη Καψή στην Επίτιμο Πρόεδρο του Ασύλου του Παιδιού και πρωτεργάτιδα του Χορού των Ανεμώνων στη Θεσσαλονίκη, κ. Κική Φλόκα, και στη συνέχεια μιάς τιμητικής αναγνώρισης εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου πρός το Ιδρυτικό Μέλος και πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου μας κ. Νίνο Τζίκα επ’ ευκαιρία του Ολυμπιακού Έτους για την προσφορά του στον διεθνή αθλητισμό.

Το χορό τον άνοιξε η Πρόεδρός μας κ. Καίτη Καψή με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

 Το “παρών” έδωσαν η παρέα του κυρίου Π. Εμφιετζόγλου, ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια και η κυρία Richard L. Jackson, καθώς και ο Πρόεδρος των Αποφοίτων Ανατόλια Αθηνών κ. Μάρκος Σαμούχος με την κόρη του.

Επίσης είχαμε μια μεγάλη παρέα αποφοίτων του Καλαμαρί με πρωτοστατούσα την Πρόεδρό τους κυρία Σμαρώ Βλαχοπούλου, τον κ. Κυνηγόπουλο, την κυρία Βέφα Αλεξιάδου, την κυρία Τζελέπογλου, πολλά μέλη μας, αλλά και φίλους μας από τη Θεσσαλονίκη, που ήλθαν για το χορό με τις εκδρομές που διοργάνωσε η κυρία Λένα Δούκα ή και χωριστά, και βέβαια πολλούς εκλεκτούς Αθηναίους.

                                  Μηλίω Ρήγα

                                    Έφορος Δημοσίων Σχέσεων