Η Πρόεδρος κα Εριέττα Καραγιάννη-Χαμηλοθώρη και το Διοκητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων της Αθήνας πραγματοποίησαν στις 9/12/2015 στο Πολεμικό Μουσείο, σε μία άρτια πραγματικά και  με μεγάλη επιτυχία  επετειακή εκδήλωση το αφιέρωμα στα 2.330 χρόνια από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης.

 

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο τ. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, οι βουλευτές Σοφία Βούλτεψη, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Αρβανιτίδης κ.α., ο Πρέσβης της Σλοβακίας, ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου και της Ρουμανίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, ο Πρόεδρος της ΟΣΚΜΑ, ο Πρόεδρος των Ανατόλιανς, εκπρόσωποι φορέων και  πλήθος κόσμου.

 

Την πορεία της Θεσσαλονίκης στον χρόνο και στην ιστορία παρουσίασαν με τη γνώριμη σαφήνεια και ευγλωτία που τους διακρίνει ο τ. Πρύτανης Καθηγητής Δρ. Ιωάννης Χολέβας, ο Πολιτικός Επιστήμων και ιστορικός κ. Κων/νος Χολέβας και ο Αρχαιολόγος Δρ. Αρσ. Λιούτας, ο οποίος ήρθε ειδικά γι’ αυτό από την Θεσσαλονίκη και παρουσίασε την οδύσσεια και τον αγώνα που έγινε για να έρθουν στην πόλη -έστω και με την μορφή αντιγράφων- οι περίφημες Μαγεμένες ή οι Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης. Ευχάριστη έκπληξη για το κοινό ήταν και η έκθεση των ψηφιακών απεικονίσεων των Μαγεμένων στο φουαγιέ του Μουσείου, όπου κανείς μπορούσε να θαυμάσει την λεπτομέρεια των γλυπτών και ταυτόχρονα να θρηνήσει για την καταστροφή που αυτά υπέστησαν από τον γάλλο, δήθεν αρχαιολόγο (μιας και ένας πραγματικός αρχαιολόγος ποτέ δεν θα προέβαινε σε πράξεις βανδαλισμού τέτοιων μνημείων), προκειμένου να τα μεταφέρει ως κλοπιμαία στη Γαλλία.        

Το όλο πρόγραμμα, που ήταν υπό την Αιγίδα των Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος και του Δήμου Θεσσαλονίκης,  συντόνισε με το γνωστό γλαφυρό του ύφος ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γιώργος Λεκάκης, ο οποίος και ενθουσίασε το κοινό με τις εύστοχες παρεμβάσεις και παρατηρήσεις του.